Takipçimiz @s3daatar‘dan Pırasalı Börek
Hamur için:
1 kg yufka
İç harcı için:
1 kg pırasa
İç harcı için:
1 kg pırasa
2 adet havuç
4 yemek kaşığı sıvı yağ (Turna Ayçiçek Yağı önerilir)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Sosu için:
1 adet yumurta
½ su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı süt
½ su bardağı yoğurt
Üzeri için:
Çörek otu
Yapılışı:
İç harcı hazırlayın: Pırasaları ayıklayıp temizce yıkayın ve ince ince doğrayın. Tavaya 4 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyip pırasaları ekleyerek orta ateşte yumuşayana kadar kavurun.
Havuçları ekleyin: Havuçları temizleyip rendeleyin ve yumuşayan pırasalara ekleyin. Tüm malzemeler iyice kavrulduktan sonra tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek karıştırın. Ocağın altını kapatıp harcı soğumaya bırakın.
Sosu hazırlayın: Bir kasede yumurta, süt, yoğurt ve sıvı yağı iyice çırpın.
Böreği şekillendirin: Yufkayı tezgâha açın ve üzerine hazırladığınız sostan bir kaşık yardımıyla gezdirin. Ardından pırasalı harçtan serpiştirin. Yufkayı rulo şeklinde sarın.
Tepsiye dizin: Hazırladığınız ruloyu gül böreği gibi sararak yağlanmış fırın tepsisinin ortasına yerleştirin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayıp ruloları tepsideki böreğin etrafına dolayın.
Sosu ekleyin ve pişirin: Tüm yufkalar bittikten sonra kalan sosu böreğin üzerine dökün ve çekmesini bekleyin. Üzerine çörek otu serpiştirin ve önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
Servis: Fırından çıkardıktan sonra sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!